Vi hjälper dig sälja ditt hus!

När det är dags att sälja ert hus och gå vidare i livet är det många saker som ska stämma, rätt tid, rätt pris och rätt köpare.

Vi har en tydlig metod för förmedlingen av er fastighet som vi har utvecklat, förfinat och förbättrat under snart 25 års tid. 

Steg 1: Värdering och planering

När du funderar på att sälja börjar vi med att träffas hemma hos dig och genomför en kostnadsfri värdering av din bostad. Samtidigt berättar vi allt om Joreviken Fastighetsbyrås försäljningsmodell och tar även upp de skattemässiga aspekterna av din försäljning. Tillsammans lägger vi upp en tidsplan för din försäljningsprocessen och diskuterar era eventuella frågeställningar. Förbered dig genom att ta fram ritningar, uppgifter om driftkostnad, befintliga lån och eventuella till- eller ombyggnader. Finns det servitut, gemensamhetsanläggningar eller andra avtal som reglerar er fastighet är det bra om de finns framme.

En sak vi insett är att alla fastigheter är unika. Det finns inte två likadana, därför upprättar vi en individuell plan för alla bostäder vi förmedlar. Här gör vi en notering om hur marknadsföring av just ert hus ska gå till. Vi har en grundstruktur som vi vet fungerar och sedan plockar vi in de bitar vi behöver. Dessutom låter vi en journal följa fastigheten från det att vi tecknar ett förmedlingsuppdrag till dess att vi avslutat affären och arkiverat den.

Det vi framför allt tar med oss in i affären är vår stora erfarenhet, vår entusiasm och vårt stora kontaktnät. Inte bara av köpare (även om de är många!) utan även jurister, besiktningsmän, städfirmor och allt annat som är viktigt i samband med er försäljning!

Vi har lång erfarenhet att hantera alla situationer som kan uppstå när hus ska förmedlas, det är nog den största tryggheten för er som kunder.
10-års ansvar för fel – Som säljare har du ansvar för dolda fel i fastigheten 10 år efter försäljningen. Det är inget man behöver ligga vaken om natten och fundera på utan vi går tillsammans igenom vad som kan hända och vad man gör för att förebygga. I vissa väl avgränsade fall kommer vi att rekommendera att ni köper en 10-års ansvarsförsäkring. Men vi tar alla frågor ni har på allvar och går igenom allt i tur och ordning. När vi är överens om hur förmedlingen kommer att genomföras är det dags att teckna ett förmedlingsuppdrag och påbörjar nästa fas i förmedlingen av er fastighet. Klicka här för att läsa vidare.

Steg 2: Marknadsföring

Nu är det dags att presentera er fastighet mot marknaden,
Innan det fotograferas får ni riktlinjer från oss vad vi tycker är viktigt inför fotografering och visning. Läs dem noggrant, det handlar inte om styling eller att visa en felaktig bild av verkligheten. Det handlar om att folk ska vilja komma på visning och väl där se att fotografier, plankartor och beskrivning stämmer med verkligheten.

Tillsammans presenterar vi din bostad för marknaden på rätt sätt och gör det allra bästa av din försäljning.

Vi ordnar rättvisande och representativa bilder av din bostad. Vi anlitar en underleverantör för att få proffsredigerade planskisser och vi trycker våra beskrivningar hos ett lokalt tryckeri för att få den härliga känslan som motsvarar ert hem. Det här gör vi oavsett om det är ett hus för en halv eller fem miljoner. Samma känsla, lika proffsigt.

Vårt stora kundregister är där vi alltid börjar. Sedan kompletterar vi med annonsering på vår hemsida joreviken.se samt hemnet.se, finn.no, blocket.se, booli.se. Vi annonserar beroende på fastighet som ska säljas och utifrån sökt effekt i GP, Bohuslänningen, Dagens Naeringsliv, Dagens industri och Aftenposten. Allt utifrån var köparna finns.

I vissa fall kanske vi inte ska annonsera, sätta upp skylt utan bara använda oss av vårt kundregister. Det kan vara känsligt att ha något till salu, då är vi ett perfekt alternativ. Att hantera saker med diskretion är för många a och o.

Dags för visning – showtime!

För att köpa ett hus som man ska bo i länge krävs ett besök. Man brukar säga att en bild säger mer än 1000 ord. Vi vill ta det ett steg till. Ett besök säger mer än 1000 bilder. Att gå runt i huset, sätta sig vid ert köksbord, titta ut i trädgården eller ut över havet, låta handen stryka över en köksbänk, där skapar man ett riktigt intresse. Därför är visningen så viktig att vi aldrig skulle låta en assistent ta hand om den. Därför är det självklart att vi som mäklare  hanterar visningen. Visningen är när det bestäms om ett hus ska köpas eller inte och vi hjälper dig självklart att förbereda den noga.

Vi arbetar bara med förbestämda visningar och alltid i samråd med dig som säljare. Under själva visningen svarar vi på frågor, informerar och går igenom bostadens alla aspekter med intressenten. Vi har lång erfarenhet av att hantera alla frågor som kommer upp i samband med en visning, frågor som kan vara avgörande för just den köparens intresse. En eller flera lyckade visningar med många intressenter leder till nästa steg –budgivningen.

En schysst och okej budgivning

Inom bostadsaffärer blir det ofta budgivning. Vi sköter förhandlingarna och håller dig underrättad, samtidigt som budgivarna ges löpande information. Vi har en huvudregel som vi applicerar på allt vi gör, men framförallt när det gäller budgivning. Vi försöker behandla kunderna som vi själva skulle vilja bli bemötta. Dvs skräckhistorier där köpare lägger bud som inte redovisas, eller där köpare lämnas utan möjlighet att höja finns inte på kartan. Vi fortsätter budgivningen tills vi har en köpare som tydligt har lagt ett bud över de andra. Det innebär att om en köpare lägger bud kommer vi alltid att återkomma till dem innan.

Full transparens – du bestämmer

Vi garanterar full transparens genom hela budgivningen. I slutändan, när alla bud är lagda, är det givetvis du som säljare som avgör vem som får köpa din bostad. Ibland är det andra kriterier utöver priset som spelar in vid valet av köpare, till exempel inflyttningsdatum, överenskommelser om flyttstädning eller andra omständigheter.

När du så har fattat ditt beslut är det dags för kontraktsskrivning och överlåtelse.

Du som säljare har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är vi skyldiga att framföra detta bud till dig, som tar ställning till om budet skall beaktas.

Kontraktsskrivande

Muntliga köpeavtal gäller inte i fastighetsaffärer. När köpare och säljare är överens upprättar vi ett skriftligt köpekontrakt. Köparen betalar en handpenning på 10-15 procent och resten vid tillträdesdagen. Överlåtelsen blir med vår medverkan en ganska okomplicerad och trygg procedur för både köpare och säljare. Vi förser dig med en checklista vad du bör tänka i samband med överlämnandet. Vad ska ingå, vad kan man ta med sig? Hur gör man med elektricitet, avfallsfakturorna och den där samfälligheten för vägar, båtplatser och bouleplanen? Allt det hjälper vi er med råd och tips.

I samband med tillträdet Dessutom och övervakar att transaktionen är genomförd efter avräkning. Vid överlåtelsen är det dags för dig att lämna över nycklarna till den nya ägaren och börja förbereda dig på det som återstår att göra efter försäljningen.

Skatta eller inte?

Året efter din bostadsförsäljning ska fastighetsaffären deklareras oavsett om du gjort en vinst eller inte.. Om du har gjort en vinst kan du antingen välja att betala vinstskatten direkt eller begära uppskov med anledning av att du till exempel har investerat pengarna i en dyrare bostad. Här kan vi hjälpa dig om du vill. Det enda du behöver göra är att leta upp och redovisa dina kvitton gällande bostaden. Men lugn, vi går igenom exakt vad du behöver ta fram i samband med försäljningen